מגורי נוער, קיבוץ סאסא

תכנון אדריכלי: אסף לרמן

 

קיבוץ סאסא נמצא בשנים האחרונות בתנופת פיתוח משולבת הכוללת הרחבה משמעותית של מרקם המגורים הקיים ושיקום מספר מבנים מרכזיים המהווים חלק מרקמת הקיבוץ המקורי כמו חדר האוכל, מועדון, ועוד. במסגרת זו הוזמן משרדי להגיש הצעה לתחרות לשיקום ופיתוח מתחם הספורט הישן של הקיבוץ (בה זכינו ב2009) ובהמשך גם לתחרות על חידוש מגורי הנוער התוחמים את הפאה הצפון מזרחית של מרקם הקיבוץ המקורי (2011).

מדובר במקבץ של 3 מבנים זהים בני 3 קומות, הכוללים 36 יח"ד אשר תוכננו במקור ע"י המחלקה הטכנית של הקיבוץ הארצי ושימשו מאז ומתמיד למגורי צעירים, בני גיל 19-30 מהקיבוץ. מאחר שהמסדרונות החיצוניים של קומות המגורים היו חשופים למזג האוויר על תנודותיו הקיצוניות (משלג, הקיבוץ בגובה 900 מטר מעל הים, ועד חמסין), ביקש הקיבוץ מהאדריכלים הצעות לסגירת החזיתות במטרה לספק הגנה מפגעי מזג האוויר.

בסיור שערכנו במקום ראינו כי המבנים הישנים תפקדו כאוסף של חדרי שינה בלבד ללא חלל ציבורי משותף. ספות, שולחנות קפה ופריטים נוספים שמצאנו פזורים במסדרונות גילו לנו שחיי החברה "נדדו" החוצה מהחדרים עצמם אל החללים המוארכים המשותפים האלו בחיפוש אחר חלל הולם לאינטראקציה חברתית.

החוסר בחלל שכזה סימן עבורנו מיד כי ההגדרה המצומצמת שהגדיר הקיבוץ להגנה בפני פגעי מזג האוויר טומנת בחובה גם את ההזדמנות להשלמת המימד החברתי הנעדר מהמבנים. בהתאם ההצעה שלנו לסגירת החזית תוכננה כמערכת מרחבית ופרוגרמתית עצמאית (ו"פרזיטית" – נושאת את עצמה) בעומק של מטר אחד "שמולבשת" על קצות הקומה של הבנין המקורי. מערכת זו עשויה בטון חשוף ומעוצבת ממספר מהלכים שחוזרים על עצמם בתבנית משתנה ויוצרים קטלוג של מצבים המתרחשים על, ובתוך החזית עצמה; ישיבה נמוכה (כמו ספה) עם מבט פנימה, ישיבה על דלפק המביט החוצה, אחסון (מקרר ועוד(.

כתוצאה מפעולה זו המסדרונות הסגורים הופכים לחללים חברתיים המעודדים אינטראקציה במרחב המשותף שנוסף לכל קומה. גם היחסים שבין המבנים עצמם, שקודם לכן ניתן היה להגדיר אותם כ'אדישים', כתוצאה מהעמדתם האקראית, הופכים לאינטראקטיביים לאור הפניית הפעילות לחזיתות הפונות אחת אל השניה ופיתוח המרחב שבינהן. השימוש בבמבוק לצורך משטחי הישיבה האופקיים או משטחי האחסון האנכיים מוסיף רובד נוסף של חומריות ומעניק לפרויקט הבעה אישית וייחודית בנוף בניית האבן של הקיבוץ.

צילום: